Народна медицина

 
 
» » » Дволиста майник - квіти заячі вушка

Дволиста майник - квіти заячі вушка

  
Дволиста майник - квіти заячі вушка
Опис.

Дволиста майник - квіти заячі вушка - це одне і те ж лікарська рослина заввишки 10-30 см з родини лілійних. Майник дволиста має ребристе, тонке, прямостояче стебло. Листя майника серцевидно – ланцетні, чергові, по 2 на квітконосних, по 1 на вегетативних пагонах. Квітки білого кольору, цвітуть у травні-червні, зібрані в густу кисть, дрібні, мають форму дзвіночка. Плід трав'янистої, багаторічного рослини – ягода червоного кольору.

Поширення.

Поширений в європейській частині Росії, Західної, Східної Сибіру. Майник дволиста росте в змішаних і хвойних лісах, на вирубках, на лісових галявинах.

Заготовка.

В лікарських цілях припасають траву майника двулистного. Її збір проводять під час цвітіння, а потім швидко сушать в провітрюваних приміщеннях або на відкритому повітрі. Іноді запасають кореневища і плоди.
Дволиста майник - квіти заячі вушка
Хімічний склад.

Квіти заячі вушка містять серцеві глікозиди, лактон гомосерина, сапоніни, аскорбінову кислоту, органічні кислоти.

Фармакологічні властивості.

Лікарська рослина майник дволиста володіє зміцнюючою, жарознижувальну, сечогінну, кровоспинну і болезаспокійливими властивостями.

Застосування.

Водні настої і відвари рослини використовують для лікування хвороб нирок, серцево-судинних захворювань, водянки. Їх застосовують при простудних захворюваннях як жарознижуючий засіб.
Рослина у вигляді припарок використовують зовнішньо при ударах і абсцесах. Очі при запаленні промивають розведеним настоєм.

Відвар коренів майника використовують при нестійкості менструального циклу, маткових кровотечах, кровотечах з носа.

Лікарські препарати.

Лікарський настій.

Чайну ложку трави майника двулистного заваріть склянкою окропу, укутайте і настоюйте годину, потім процідіть. Пийте за чверть години до їжі по столовій ложці тричі на день.

Відвар трави майника.

Чайну ложку трави майника двулистного залийте склянкою гарячої води, протягом півгодини нагрівайте на киплячій водяній бані. Охолодіть 10 хвилин при кімнатній температурі, а потім процідіть. Пийте за півгодини до їжі по столовій ложці три рази в день.