Народна медицина

 
 
» » Як приготувати азу по-татарськи з свинини з картоплею?

Як приготувати азу по-татарськи з свинини з картоплею?

  
Як приготувати азу по-татарськи з свинини з картоплею? Страви татарської кухні відрізняються своєю поживністю і пікантністю. Напевно, з цієї причини вони прижилися і у людей інших національностей. Якщо ви ще не чули, як приготувати азу по-татарськи з свинини з картоплею, то пропонуємо вашій увазі цей рецепт. Азу – в перекладі означає шматочки м'яса в гострому соусі. Спочатку його готували з яловичини, однак зараз для приготування цієї страви використовують свинячу м'якоть, і індичку, і навіть конину.

Як приготувати азу з свинини з картоплею?

Традиційно окрім м'яса в це блюдо додавали різні овочі – цибуля, солодкий перець, томати і навіть солоні огірки. Незвичайне поєднання ніжного м'яса з червоним цибулею і солоними огірками неодмінно оцінять чоловіки.

Інгредієнти.

М'якоть свинини – 350-400 г; перець солодкий – 2 (краще взяти різних кольорів); червоний цибуля – 1 головка; огірки солоні – 2-3 шт.; картопля – 6 шт.; по 2 ст. л. томатної пасти та олії; червоне вино – 100 мл; часник – 2 зубчики; по 1 ч. л. паприки і гострого меленого перцю; кмин – 0,5 ч. л.; сіль за смаком; невеликий пучок петрушки.

Власне, рецепт азу по-татарськи з свинини з картоплею:

Вимивши м'ясо водою, видаліть з нього вологу серветкою, наріжте його невеликими кубиками. У сковороді добре розігріваємо масло, відправляємо туди м'ясо для смаження. Коли воно підрум'яниться, нарізаємо цибулю кільцями і відправляємо до м'яса. Смажимо, поки цибуля не дійде до готовності. А в цей час очищаємо інші овочі.

З перчин видаляємо насіння, нарізаємо смужками, огірки теж ріжемо тонкими скибочками. Очищаємо картоплю від шкірки і ріжемо як на суп. Якщо ви любите великі шматочки, розріжте на 6 частин, це не принципово. Картопляну нарізку поки залийте холодною водою і приберіть в бік. Тепер відправляємо в сковороду подрібнений перець і огірки. Злегка обсмаживши їх разом з м'ясом і цибулею, кладемо паприку і гострий перець, а також додаємо туди томатну пасту. Добре перемішавши інгредієнти, протушиваем без додавання рідини приблизно 10 хвилин.

На наступному етапі вам знадобиться каструля. Перекладаємо в неї м'ясо з овочами. Тепер потрібно влити 100 мл червоного вина, знову все змішати і влити води половину літра. Якщо у вас є можливість попередньо зварити бульйон – м'ясний або овочевий, зробіть це. Тоді замість води ви використовуєте його. Страва вийде більш ситним і наваристим. Якщо ні, додаємо воду. Протушиваем свинину з овочами 15-20 хвилин, після чого укладаємо до них картоплю. Остаточний процес гасіння продовжуємо до готовності картоплі, орієнтовно за часом це займає 20 хвилин. В самому кінці готування солимо страву за своїм смаком, додаємо до нього кмин і подрібнений часник.

Подають азу по-татарськи тільки гарячим, виклавши його на велике глибоке блюдо. Зверху прикрашають його дрібно нарізаною петрушкою.

Поради щодо вибору м'яса

Найголовніший продукт, який є основою татарського страви – це, звичайно, м'ясо. Татари зазвичай готують азу з баранини або яловичини, але якщо ви віддаєте перевагу свинину, то вибирайте більш жирні частини тушки. Підійде ошийок як не можна краще. Якщо не шия, то хоча б задня частина. Вона м'яка і соковита. Завжди використовуйте тільки свіже м'ясо, яке не було заморожено. Нарізайте його завжди проти волокон, щоб воно швидше приготувався і тануло в роті.

Як смачно приготувати азу з свинини?

Потрібні солоні огірки?

Деякі господині кажуть, що даний азу готується без солоних огірків, такі коментарі можна зустріти на різних форумах в мережі Інтернет. Однак азу татарські жінки готували з того, що є під рукою, нерідко саме солоні огірки виручали їх. Тому можна додавати будь-які овочі, які ви любите.

Можна використовувати свіжі томати?

Замість томатної пасти деякі додають свіжі помідори. Якщо ви їх використовуєте в азу по-татарськи, то можна обійтися і без солоних огірків, так як томати дадуть ту саму кислинку. В оригінальному рецепті обов'язково присутній гострий перець. Можете брати як мелена, так і стручковий. Кладіть його за своїм смаком. Іноді в кінці готування блюдо збризкують лимонним соком, що дає додатковий тонкий аромат і збуджує апетит.

Обов'язково класти картоплю?

Обов'язково класти в азу по-татарськи зі свининою картоплю? Люди, які дотримуються здорового харчування, вважають поєднання м'яса з картоплею неприпустимим. Однак татари, які і є творцями цього ситного страви, навряд чи замислювалися про користь роздільного харчування. Це блюдо особливо люблять чоловіки за його ситність і специфічний смак, тому в ньому просто зобов'язана бути картопля.

Якщо у вас в розпорядженні сорт картоплі, який швидко вариться, є ризик, що він розвариться в сотейнику. Щоб шматочки картоплі краще тримали форму, можна попередньо обсмажити її окремо, а потім додати в каструлю до решти інгредієнтів для гасіння. У такому разі час гасіння слід скоротити наполовину.

Насправді процес приготування азу по-татарськи не пов'язаний з якимись непереборними труднощами. Це блюдо, по суті, нагадує наше овочеве рагу з м'ясом. Принцип його приготування зрозумілий усім – обсмажуємо і тушкуємо м'ясо з овочами. А ось що стосується смаку, тут потрібно вибрати оптимальний варіант, експериментуючи з додаванням різних овочів і спецій. Спробуйте зробити азу по-татарськи з картоплею, враховуючи переваги членів своєї сім'ї, побачите, воно в будь-якому випадку вийде пікантним і смачним.

Ольга Самойлова, www.mednarodna.com.ua