Народна медицина

 
 
» » Гарбуз запечений у фользі з лимоном і апельсином

Гарбуз запечений у фользі з лимоном і апельсином

  
Гарбуз запечений у фользі з лимоном і апельсином Гарбуз запечений у фользі з апельсином і лимоном дуже смачне і корисне блюдо. Існує маса рецептів з цього помаранчевого овоча. В наші дні вирощуванням гарбуза займаються багато садівники, рослина досить невибаглива і не буде забирати багато часу у дачників.

Деякі люди дуже люблять гарбузовий смак, але зустрічаються й такі, кому страви з гарбуза не дуже подобаються. Варто відзначити, що цей овоч повинен бути присутнім у раціоні харчування кожної людини, так як він дуже корисний для здоров'я.

З гарбуза можна готувати не тільки апетитні гарячі страви, але також кашу і ікру, крім того, солодкі страви, зокрема варення з додаванням деяких фруктів і джеми. У кулінарній книзі кожної господині повинна бути хоча б парочка рецептів з цього помаранчевого овоча.

Про користь гарбуза

Перш ніж приступати до розгляду рецепта запеченої у фользі гарбуза, слід дізнатися про її корисні властивості, після чого бажання приготувати це блюдо тільки зросте. Повторюся, що гарбуз дуже корисна, в ній присутня маса вітамінів і мінеральних компонентів, що всі вони необхідні для повноцінного функціонування внутрішніх органів.

Серед мінеральних речовин, які присутні в гарбузі, можна відзначити: залізо, магній, калій, а також кальцій. Є вітаміни групи В, а також Е, А, D, Т, F, PP, аскорбінова кислота. Якщо вести мову про калорійність цього продукту, то його цілком можна віднести до категорії дієтичних, так як калорійність на сто грамів становить 22 кілокалорії.

Введення гарбузових страв на раціон допоможе поліпшити зір, так як цей овоч багатий вітаміном А (каротин), що позитивно позначиться на очах і захистить від багатьох офтальмологічних хвороб.

Гарбуз слід вживати особам з ожирінням, так як цей продукт дієтичний і в теж час він добре насичує, містить значну кількість клітковини. Ефективні гарбузові страви для хворих на гіпертонію. За рахунок антиоксидантних компонентів цей овоч сприяє виведенню з організму токсичних сполук.

Присутній в гарбузі вітамін Т сприяє поліпшенню обмінних процесів, які безперервно відбуваються в людському організмі, а також бере участь у згортанні крові. Виявлений у гарбуза і сечогінний ефект, має вона і протизапальну властивість, а також покращує регенеративні процеси, крім того, нормалізує сон.

Існує ще маса корисних властивостей цього продукту, які можна довго перераховувати, але настав час поговорити про те, як готується гарбуз з лимоном і апельсином.

Гарбуз у фользі разом з цитрусовими

Розглянемо, які ж інгредієнти потрібні для приготування цього смачного оранжево-жовтого страви:

• Свіжа очищена гарбуз – 500 грамів;
• Свіжий апельсин – 1 штука;
• Маленький Лимон – 1 штука;
• Мелена кориця – половина чайної ложки;
• Цукровий пісок – 4 столові ложки.

Спосіб приготування цього апетитного і яскравого страви буде наступним. Спочатку рекомендується гарбуз почистити від шкірки. Після чого її необхідно порізати гострим ножем на досить-таки великі кубики.

Потім переходимо до цитрусових, з апельсина слід зняти шкірку, видалити наявні кісточки, бажано прибрати плівку, яка оточує апельсинові часточки. Після чого фрукт нарізати на невеликі кубики.

Потім слід почистити невеликий лимон, крім того, важливо прибрати кісточки, щоб вони випадково не опинилися в готовому запеченому блюді. Далі фрукт нарізають на такі ж шматочки як і апельсин.

Відміряну кількість цукрового піску слід змішати з меленою корицею, після чого цій ароматною сумішшю посипають порізану гарбуз. Потім необхідно підготувати тефлонову форму, де буде запікатися наше апетитне блюдо.

Форму змащують рослинним маслом, після чого туди викладають шматочки гарбуза, а зверху на неї розкладають рівним шаром апельсинові шматочки, а також часточки лимона, злегка присипають все цукровим піском і ємність закривають фольгою. Страву можна запікати.

Попередньо духовку рекомендується розігріти, в ній повинна підтримуватися температура 180 градусів. Форму, закриту фольгою, встановлюють в духову шафу для запікання. Приблизно через 20 хвилин слід прибрати фольгу, після чого рекомендується ще деякий час готувати страву до бажаної м'якості, для цього потрібно приблизно хвилин десять.

Ароматне запечене блюдо з гарбуза разом з цитрусовими можна подавати в якості легкого апетитного десерту, або ж можна застосовувати його в якості перекусу. Приємного апетиту!

Варто відзначити, що іноді очистити гарбуз від шкірки просто неможливо, особливо щільна вона у великих плодів. У цій ситуації можна порекомендувати запекти її у фользі разом з шкіркою. Для цього її нарізають на великі скибочки, які поливають лимонним соком, а потім загортають у фольгу і запікають до готовності при температурі 200 градусів.

Коли вона спечеться, її дістають і акуратно знімають шкірку, після чого нарізають запечений овоч на часточки, які можна полити медом, а також апельсиновим сиропом. Готову страву подають в порційних тарілках в якості ароматної десерту.

Висновок

Гарбуз запечений в духовці - це корисний продукт, так і правильно приготовлена вона буде дуже смачною. Зокрема гарбуз c апельсином і лимоном точно доведеться багатьом до смаку. Для різноманітності вами може бути приготована гарбуз з яблуками у фользі. Це теж смачне і корисне блюдо.

Приємного апетиту!

Тетяна, www.mednarodna.com.ua