Дієта при подагрі - меню у період загострення на тиждень
Правильне харчування допомагає кожній людині почувати себе краще, зберігати сили, бадьорість і працездатність протягом усього життя. У деяких випадках грамотно складений раціон сприяє оздоровленню організму і навіть усунення багатьох патологічних станів. При деяких захворюваннях лікарі настійно радять своїм пацієнтам виключити з раціону відверто шкідливі продукти, і наситити раціон корисною їжею. Правильне збалансоване харчування потрібно і при подагрі – гострому недугу, при якому спостерігається порушення білкового обміну. Давайте поговоримо, якою має бути дієта при подагрі, меню на тиждень наведемо приблизне в період загострення.
При загостренні подагри у хворого розвиваються гострі болі, набряклість і виражене почервоніння проблемного суглоба (одного або двох). Подібне гостре стан в більшій частині випадків триває протягом декількох днів, а при відсутності адекватної корекції може тягнутися і тижня. Для лікування загострення подагри пацієнту необхідно дотримувати постільний режим, дотримуватися дієтичного харчування і приймати ліки, прописані лікарем.
Дієта при подагрі в період загострення
При загостренні подагри хворому показано харчування згідно дієті №6е. Раціон при цьому бажано скласти здебільшого з рідкої їжі. Пацієнту з таким діагнозом варто приймати киселі, фруктові (цитрусові) та овочеві соки. На користь підуть молочнокислі напої, різні овочеві супи і компоти.
При загостренні подагри раціон суттєво скорочується, однак голодування категорично протипоказано. З інтервалом в день пацієнту необхідні розвантажувальні дні. Харчування при цьому спрямоване на олужнення організму і на зниження обсягів сечової кислоти. У розвантажувальний день раціон може складатися їх півтора кілограм овочів або фруктів, чотирьохсот грамів сиру і півлітра кефіру, або з одного-двох літрів кефіру.
Раціон у перші два дні загострення
З ранку на голодний шлунок хворому треба випити половинку склянки підігрітою лужної мінеральної води або таку ж кількість відвару шипшини. Снідати варто половинкою порції ріденькою вівсяної кашки на молоці і однією склянкою молока.
Години через два хворому можна випити стакан виноградного соку. Обід може складатися з овочевого протертого супу (половинки порції) і молочного киселю. Полуденок варто скласти з морквяного соку в кількості однієї склянки.
На вечерю приготуйте рідку рисову кашку на молоці (знову-таки половинку порції) і склянка компоту з свіжих фруктів. Через дві години хворому можна випити склянку кефіру, а безпосередньо перед нічним відпочинком варто випити склянку чаю з молоком без додавання цукру.
З третього дня загострення раціон можна поступово розширювати, проконсультувавшись з лікарем.
Третій день
Натщесерце дайте хворому випити склянку відвару шипшини. Перший сніданок складіть з чаю з молоком і салату з огірків з додаванням сметани. Другий сніданок може складатися з склянки фруктового соку. На обід приготуйте невелику порцію рисового супу з додаванням картоплі, таке блюдо необхідно готувати лише на овочевому відварі. Також для обіду необхідно підсмажити котлетки з капусти і відварити компот із сухофруктів. Полуденок може складатися з відвару шипшини. А на вечерю варто підготувати омлет, пару морквяних зраз з чорносливом і стаканчик чаю з лимоном. Безпосередньо перед сном можна випити склянку кефіру.
Четвертий день
Натщесерце випийте відвар шипшини. Перший сніданок складіть з чаю з молоком, салат з капусти і сметани. Для другого сніданку підійде склянку томатного соку. На обід приготуйте вегетаріанський борщ і молочний кисіль. Для полуденка відмінно підійде відвар шипшини. Вечеря може складатися з гречаної каші з молоком, а також голубці, фаршировані рисом і овочами. Безпосередньо перед сном варто випити склянку фруктового соку.
П'ятий день
Натщесерце випийте склянку відвару шипшини. Перший сніданок може складатися з чаю з молоком і з чорносливу, запечене з сиром. Відмінним варіантом для другого сніданку стане фруктовий сік. Обід складіть з холодного і борщів зелених і овочевого рагу. Полуденок може складатися з відвару шипшини, а вечеря – з вівсяної молочної каші і фруктового киселю. Безпосередньо перед сном варто випити склянка компоту з свіжих яблук.
Шостий день
Натщесерце випийте склянку шипшинового відвару. Сніданок складіть з чаю з молоком і бурякового салату на рослинному маслі. Другий сніданок може складатися з томатного соку. А на обід можна приготувати перловий овочевий супчик, а також капустяний шніцель, підсмажений на рослинній олії. Відмінним варіантом для полуденка стане виноградний сік. А вечерю можна скласти з морквяних котлет зі сметаною і фруктового киселю. Безпосередньо перед сном можна випити кисляку.
Сьомий день
На голодний шлунок зранку варто випити відвару шипшини. Перший сніданок складіть з чаю з молоком і салату з огірків. Відмінним варіантом для другого сніданку стане фруктовий сік. Обід може складатися з рисового картопляного супу на овочевому відварі, а також капустяних смажених котлеток. На полуденок приготуйте відвар шипшини. А для вечері відмінним варіантом стане омлет, тушкована морква і чай з додаванням лимона. Безпосередньо перед сном випийте компоту із сухофруктів.
При подагрі людям доводиться відмовитися від багатьох звичних страв. Але дотримання дієти допомагає скоротити період загострення та досягти тривалої ремісії.